Kazumi
ul. Miałkówek 55
09-500 Gostynin
woj. mazowieckie
tel: 603979180
mail: sklep@kazumi.pl
Sól Himalajska drobna 5kg
Opis
Sól Himalajska ma miano pierwszorzędnej soli na całym świecie- jest bowiem najczystszym przedstawicielem swojego gatunku soli. Jej pochodzenia znajduje się tylko w jednym miejscu na całej kuli ziemskiej- ze wschodniego pasma Himalajów położonego w Pakistanie. Powstała miliony lat temu na skutek osuszania się ówcześnie leżącego tam oceanu, a jej złoża leżą na głębokości aż 400-600 m. pod powierzchnią.
Poza faktem, że sól himalajska jest czystsza i zdecydowanie zdrowsza dla ludzkiego organizmu niż zwykła sól kuchenna nadużywana w polskich kuchniach, posiada ona dodatkowo prozdrowotne właściwości- zawiera mnóstwo mikro- i makroelementów, w tym magnez, cynk, wapń czy żelazo, któremu zawdzięcza swoje różowe zabarwienie. Dodatkowo dostarcza nam sód i potas dla prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego, fosfor, chrom oraz mangan. Dzięki tym elementom sól himalajska, w porównaniu do zwykłej soli kuchennej, jest cennym przyjacielem nie tylko potraw, ale także zabiegów kosmetycznych, które możemy wykonać w zaciszu domowym. Warto jednak pamiętać, że jak każda inna substancja, również i sól himalajska spożywana w nadmiarze może szkodzić naszemu zdrowiu- zbyt duża ilość spożywanego dziennie sodu może przyczyniać się do np. podnoszenia ciśnienia krwi.
Sól himalajska, stosowana w kuchni ma zdolność:
- utrzymywania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu
- ochrony przed chorobami reumatycznymi
- ochrony przed kamieniami pojawiającymi sie w woreczku żółciowym
- oczyszczania jelit z toksyn
- pozytywnie wpływać na pracę układu oddechowego
- leczenia przeziębienia
Jej atutem, docenianym przez wielu, jest także to, że można stosować ją zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Wykonując peelingi lub kąpiele solne z dodatkiem soli himalajskiej możemy miec pewność, że przyczyni się ona do:
- zadbania o równowagi bariery hydrolipidowej na ciele
- wspomagania walki z cellulitem
- ujędrnienia skóry
- walki z bólami mięśni oraz stawów
- Oczyszczania zatok.
Stosowana na skórę twarzy pomaga w:
- leczeniu egzemy, atopowego zapalenia skóry, trądziku pospolitego oraz łuszczycy.
Jak można stosować sól kuchenną?
- Według zaleceń WHO, dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5g (ok. 1 łyżeczka).
- Kąpiel solna:
Do przygotowania kąpieli solnej należy użyć ok. 500g-1000g soli himalajskiej w wodzie o temp. ok. 37°C. Nie należy przekraczać 30 min. przebywania w tak przygotowanej kąpieli.
W przypadku moczenia ciała w celach detoksykacyjnych w celu utrwalenia jej działania nie zaleca się jej spłukiwania bieżącą wodą. - Okład solny:
W przypadku chęci stworzenia okładu z solą himalajską na bolące lub obrzęknięte miejsca należy rozpuścić ok. 2 szklanek soli w ciepłej wodzie i namoczyć w niej gazę, którą owijamy następnie wokół miejsca docelowego. - Z soli himalajskiej można również wykonać roztwór na potrzeby inhalacji zatkanego nosa, bólu gardła czy infekcji ucha- w formie preparatu tworzymy solankę (1 szklanka wody + 1 łyżka soli ).
Zawartość: 5 kg