Kazumi
ul. Miałkówek 55
09-500 Gostynin
woj. mazowieckie
tel: 603979180
mail: sklep@kazumi.pl
Dary natury Głóg owoc EKO 100g , wspiera serce, układ krążenia oraz układ nerwowy
Opis
Owoce głogu są bogatym źródłem składników mineralnych i innych związków, dzięki czemu są one powszechnie wykorzystywane w celach leczniczych i profilaktycznych. Głóg zawiera między innymi:
- mikroelementy, w tym potas, wapń, magnez, fosfor i sód;
- witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy;
- flawonoidy, które działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, dróg moczowych, macicy i naczyń krwionośnych;
- procyjanidyny, które łagodnie obniżają ciśnienie tętnicze.
Owoce są powszechnie znanym i stosowanym składnikiem ziołowo-owocowych herbatek. Mają one pozytywny wpływ na serce oraz funkcje układów krążenia i nerwowego. Wykazują również korzystne działanie na układ pokarmowy i usprawniają trawienie.
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE GŁOGU:
*Działanie na układ krążenia: Spożywanie ekstraktów z owoców lub kwiatów głogu korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Głóg obniża poziom cholesterolu LDL, cholesterolu całkowitego i trójglicerydów oraz przyczynia się do podwyższenia poziomu cholesterolu HDL. Głóg wspomaga także obniżanie ciśnienia krwi.
*Działanie na układ odpornościowy: Głóg posiada właściwości przeciwzapalne, co jest w głównej mierze zasługą flawonoidów zawartych w ekstrakcie z owoców rośliny.
*Działanie przeciwutleniające: Głóg cechuje się wysoką zawartością antyoksydantów, w tym polifenoli. Wodne i etanolowe wyciągi z głogu skutecznie wspierają walkę z wolnymi rodnikami.
*Działanie przeciwdrobnoustrojowe: Głóg wykazuje właściwości przeciwbakteryjnie, zwalczając między innymi gronkowce i paciorkowce, oraz przeciwgrzybicze.
Warto wiedzieć:
Głóg jest również rośliną niezwykle przydatną w kuchni. Popularne są zwłaszcza przetwory, takie jak dżemy, konfitury czy soki, a ponadto galaretki, cukierki głogowe, nalewki czy herbaty. Owoce głogu mogą być też wykorzystywane do przygotowywania naparów. Są one szczególnie polecane osobom zmagającym się z nadciśnieniem, miażdżycą i innymi dolegliwościami ze strony układu krążenia – by ocenić jego kondycję oraz predyspozycje zawałowe wykonuje się badanie CRP.
PRZECIWWSKAZANIA:
Osoby cierpiące na poważne schorzenia przed sięgnięciem po głóg powinny skonsultować się z lekarzem – dotyczy to zwłaszcza chorych z niewydolnością serca.
Przeciwwskazaniem do stosowania preparatów z głogu jest także ciąża oraz karmienie piersią.
Sposób użycia:
Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.
Niewielką ilość można też dodać do ulubionego muesli lub sałatki.
Zawartość netto:
100 g
Składniki: głóg owoc (Crataegus – fructus)* 100%.
*produkt rolnictwa ekologicznego